blogi

Päiväpeitto; niin viime vuosituhatta

29.8.2018

Eräs sijaamattomaan vuoteeseen liittyvä 80-luvun loppupuolen juttu putkahti mieleeni, kun luin uutisen siitä, että päiväpeitot ovat suoranainen terveysriski.

Tarinan kulku meni jotenkin näin: nuori, tunnetun miehen rouva, antoi syvähaastattelun omassa kodissaan eräälle lehdelle. Haastattelun aikana nautittiin viiniä, tai ainakin nuori rouva nautti, kun sitä hänlle kovasti tarjoiltiin. Viini teki tehtävänsä ja rouva menetti valppautensa.

Toimittaja kävi vilkaisemassa makuuhuoneeseen ja kauhistus sentään: vuode oli sijaamatta! Sitä sitten lehden palstalla paheksuuttiin.

Ajat onneksi muuttuvat, nimittäin itse en ole koskaan ollut vuodetta sijaava tyyppi. Säännöllisin väliajoin olen ostanut mita upeimpia päiväpeitteitä koristetyynyineen, mutta hetken käytön jälkeen olen ne siirtänyt komeroon. Vuoteen sijaus on vienyt niin paljon aikaa ja on tuntunut turhalta, emmehän me makuuhuoneessa käytä mitään aikaa päivisin.  Päiväpeitteet ja koristetyynyt vievät valtavan tilan makuuhuoneesta, lattiallekaan niitä ei halua laittaa, joten ne tarvitsevat oman kalusteen myös. Niiden jokailtainen komeroon laittaminen on liian vaivalloista ja aikaa vievää.

Kun olen siirtynyt silkkivuodevaatteisiin niin ainoakin syy päiväpeiton laittamiseen on kadonnut, silkki ei kerää pölyä, joten miksipä kauniita lakanoita piilottamaan. Mikäli jotain viimeistelyn tunnetta kaipaa vuoteeseensa niin lakanoihin sopiva sisustuskukka sen tekee. 

Nyt uutisoidaan, että päiväpeitot voivat olla suoranainen terveysriski, jos vuode ei tuuletu kunnolla voi kosteudessa ja yli kymmenen vuoden vanhassa patjassa elää esimerkiksi norovirus.

Näistä syistä päiväpeitettä ei todellakaan enää suositella. Näiden syiden lisäksi niiden epähygieenisyydestä puhutaan myös. Aika harva pesee päiväpeitteitään kodeissaan usein, mutta arvatkaapas kuinka harvoin niitä esimerkisksi  hotelleissa pestään.

 


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka