blogi

Peittojen valmistus

14.9.2018

Peittojen valmistus, etenkin niiden silkkitäyte herättää monessa ihmetystä. Kuinka kummassa silkki voi olla täkin täytettä? Silkki mielletään useimmiten silkkikankaaksi. Niin silkkikankaan kuin silkkiharson raaka-aine saadaan samasta ohuen ohuesta säikeestä, joka purkautuu silkkiperhonkotilosta.  Yhdestä Kotilosta voi tulla jopa viisi kilometriä säiettä. Silkkipeiton valmistuksessa nämä säikeet vyyhditetään.Vyyhdit pestään miedolla luonnonkosmetikkasarjan shampoolla (hiukset ja silkki: materiaaleissa paljon yhteistä).

Peittojen täyte valmistetaan levittämällä käsin vyyhdistä ohuen ohuita harsoja. Harsojen levitykseen tarvitaan monta henkilöä. Työ on yllättävän raskasta, vaikka se näyttääkin helpolta.

Raskaaksi sen tekee silkin vahvuus, kestävyys. Asia on helppo ymmärtää, kun ajattelee, että silkistä valmistetaan laskuvarjot juurikin siksi, että silkki on kestävää.

Sillkimäärä punnitaan, niin että täytteestä tulee aina sovitun painoinen, harsojen määrä voi vaihdella mallistomme peitteissä viidestätoista kahteenkymmeneneen.

Harsot levitetään mittojen mukaiselle pöydälle. Ne asetetaan ristiin rastiin, jotta täytteestä tulee kestävä, paakkuuntumaton. Tämä on vaativa käsityötaito ja sen tekijät ovat hyvin arvostettuja.

Mallistomme peitoissa on vetuketjullinen aukko, josta voi tunnustella täytettä.

Peittopakkauksen kuva on valokuvataiteilija Minna Metsärinteen otos. Pakkaus sai innoitteen siitä, että silkkivuodevaatteet tuntuvat kuin poutapilveen nukahtaisi, viileä iholla, mutta kuitenkin lämmin, pehmeä, mutta ilmavan joustava. Oikeastaan nämä asiat pitää kokea, niiden sanoittaminen on liian haastavaa. Mutta ehkäpä tämä kuva antaa käsityksen siitä, miltä silkki iholla tuntuu.


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka