blogi

Silkki on hoitava, terveys- ja kauneusvaikutteinen kuitu – tarua vai totta?

14.12.2018

Kun 4000 tai 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua Kiinassa keisarinna vahingossa tipautti maasta löytämänsä kotilon teekuppiinsa ei hänellä voinut olla aavistustakaan, minkälaisen vuosituhansien yli kantavan keksinnön hän  teki. Hän keksi silkin, joka on luonnon proteiinikuitu, se on ainutlaatuinen sisältämiensä  moninaisten proteiinien sekä aminohappojen vuoksi.

Olen jo aiemmin tässä blogissa parissakin artikkelissa kirjoittanut siitä, että otettuani silkkityynyn ja -tyynyliinan käyttöön,  jokainen kampaaja joka on käsitellyt hiuksiani on todennut ne terveiksi ja kiiltäviksi. Ja näin ei ole aina ollut, ei sinnepäinkään.

Olen käyttänyt valtavasti rahaa ja aikaa hiusteni hoitamiseen, kokeillut sitä sun

tätä ja sitten luopunut toivosta. Ne vain haaroittuvat, katkeilevat ja sähköistyvät.

Tyynyliina vaihtui silkkiin huhtikuussa 2017. Sitä ennen leikkuutin hiukseni. Annoin niiden kasvaa neljä kuukautta, mutta sitten oli pakko saada ryhtiä venähtäneeseen kuontaloon ja meni kampaamoon, jossa en ollut ennen käynyt. Ei ainuttakaan kaksihaaraista! Leikata niitä piti vain mallin vuoksi. Sama toistui ja aloin pikkuhiljaa itsekin uskoa, että hiukseni ovat terveet pysyvästi, jos vain käytän silkkityynyliinaa.

Näin huokealla siis voi saada jo pelkästään hiuksiin suuren muutoksen, eikä se ole taikuutta vaan tiedettä.  Silkki sisältää aminohappoa, jota tarvitaan tuottamaan kreatiinia, joka tunkeutuu hiukseen  ja vahvistaa hiuksen kimmoisuutta,  se suojaa hiusta rikkoutumiselta. Lisäksi ne joilla on luonnonkiharat hiukset sanovat, että silkkityynyliina parantaa hiusten hallittavuutta ja tekee ne helpommaksi kammatta.

Silkillä on kyky säilyttää ihon ja hiusten luonnollinen kosteus, tämäkin antaa näkyviä ja tuntuvia muutoksia ihossa ja hiuksissa. Kyseisen ominaisuutensa vuoksi silkki palaa kuin hius, se ei leimahda liekkeihin eikä edesauta tuliploja, se vain kärventyy pois. Sen aikaansaa seriini, jota silkki sisältää. Seriini on erinomainen kosteuden säilyttäjä.

Ihon terveyteen ja kauneuteen silkillä on  oma aminohapponsa, puhutaan silkkikollageenistä, joka ehkäisee ryppyjen syntymistä ja pehmentää jo olemassa olevia ryppyjä. Joissakin sangen hintavissa kosmetiikkasarjoissa käytetään silkkiä, niiden hinta voi olla kaksinkertainen silkkityynyliinan verrattuna. Purkki tyhjenee nopeasti. Silkkityynyliina säilyy vuosikausia ja   on oikein ihastuttava hoitotuote, se tuntuu hyvälle ja hoitaa ja kaunistaa, eikä tarvitse kuin nukkua.

Ankarissa sääolosuhteissa työskentelevät ovat saaneet siitä apua. Miettikääpä vaikkapa ammattiraviohjastajaa. Hän ohjastaa yli kolmenasatana päivänä vuodessa. Lähtöjä kertyy tuhansia . Hänen kasvojensa iho altistuu auringolle, tuulelle, suolalle, pakkaselle, kuralle, lumelle.  Joskus heidän naamansa ovat kuin rapatut. Useimmat heistä ovat miehiä, joille ei ole aina kaikkein helpointa hoitaa kasvojensa ihoa. Siksi silkkityynyliina on heille aivan mahtava apu.

Tunnettu ohjastaja Antti Teivainen totesi silkkityynyliinasta: “Näkyy hyviä unia.” Tämä lausahdus saattaa kuulostaa vitsiltä, mutta Anttipa osui naulan kantaan: silkki sisältää tryptophan-nimistä aminoahappoa. Se on ihmiselle elintärkeä aminohappo, mutta  ihminen ei pysty sitä itse valmistamaan, se on saatava ulkopuolelta, joko kosketuksen tai ravinnon kautta. Tryptophan on serotoniinin ja melatoniinin esiaste.  Serotoniini on aivojen toiminnassa tärkeä mielialoja säätelevä hormoni, useat depressiolääkkeet perustuvat serotoniiniin. On puhuttu onnellisuuspillereistä, mutta sitähän ne todellisuudessa ei ole. Ne ovat lääkkeitä, joita masentunut ihminen tarvitsee, jotta serotoniini saadaan aivoissa toimimaan  oikein.

Melatoniini on unihormoni joka antaa aivoille tiedon: on ilta täytyy käydä nukkumaan.  Uni on ihmisen kokonaisvaltaisen terveyden ja sairauksista toipumisen elinehto. Unettomuuden luonnolliset itsehoitokeinot ovat tärkeitä. Silkkivuodevaatteet ovat sitä suuressa määrin. Melatoniinin lisäksi silkin kosketus on miellyttävä, lämmin talvella, viileä kesällä, se hengittää eikä hiosta. Uskomaton materiaali, joka on jo tavallistenkin ihmisten saatavilla. Mutta nämä silkkivuodevaatteet eivät todellakaan sovellu kaikille: Ne joiden jokaisen hankinnan syynä on halu “showing off”, pitävät tuotteita liian kalliina, koska kovin moni ei niitä näe!


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka