blogi

Ihanaa päästä nukkumaan

4.3.2020

Ihmeelliset ovat ihmisen aivot, ne eivät nuku koskaan! Aivot ovat kuin kaupunki jonka siistimistyö tehdään öisin.  Syvän unen aikana aivot putsaavat itsestään haitallisia proteiineja ja muuta kuonaa, on kuin pesukone huuhtoisi haitallista ja tarpeetonta tavaraa pois aivoistamme. Nukkumisasennollakin on merkitystä putsautumisen kannalta, kyljellään nukkuvan aivot putsautuvat tehokkaammin kuin selällään tai vatsallaan nukkujan.

Syvän unen aikana tapahtuu  myös muistiin painuminen ja oppiminen. Sanonta ”Nukuttuani yön yli”- on siis tähdellinen. Aivot ovat yön aikana jäsennelleet ja arkistoineen päivällä saamansa informaation ja siksi aamulla päätös, joka vielä illalla tuntui hankalata, on helppo tehdä. Nukuttiin sen kuuluisan yön yli!

Uutta tietoa on se, että myös REM uni tekee jotakin tärkeää, silloin kun silmän liikkeet ovat unessa nopeita, nähdään surrealistisia unia, mutta aivot toimittavat jotakin muuta todella tärkeää. Ja se on päinvastaista mitä syven unen aikana tapahtuu, nimittäin REM unen aikana tapahtuu tarpeettomien asioiden unohtaminen. Me emme tarvitse laisinkaan kaikkea sitä tietoa mitä päivän aikana  vastaamme tulee.

Jotta aivomme ja kehomme saisivat unesta tarvitsemansa hyödyn ja terveyden ylläpidon, on meidän  huolehdittava unihygieniastamme.

Makuuhuoneen lämpötilalla on merkitystä, se ei saisi olla yli 20 astetta. Kahdeksantoista astetta on ideaali. Vuodevaatteiden tulee olla luonnonkuitua, hengittävät, likaa ja pölyä hylkivät. Silkki on tähän tarkoitukseen kiistatta paras ja kestävin ratkaisu.

Klassisen musiikin kuuntelu noin 45 minuuttia ennen nukkumaanmenoa rauhoittaa. TV ja kaikki älylaitteet hehkuvat sinistä valoa ja pitävät meidät virkeinä. Siksi niiden käyttämistä kaksi tuntia ennen nukkumaan käyntiä olisi vältettävä.

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat tulisi nauttia ennen kello viittätoista. Liikuntaa ei enää pidä harrastaa klo 17 jälkeen.

Kaikilla näillä toimilla edistämme hyvää yöunta, aivo- ja koko elimistön terveyttä. Aika helppoa ja innostavaa.

 

Omasta nukkumisrytmistään tulee pitää kiinni, uni on kuin juna, sen kyytiin on ehdittävä, jos taistelee väsymystään vastaan voi olla että seuraava unijuna saapuu vasta puolentoista tunnin kulluttua, tällöin rytmi häiriintyy ja se vaikuttaa meidän päiväajan vireystilaan. Yleisesti ottaen aikuisten unentarve  vaihtelee seitsämästä yhdeksään tuntia vuorokaudessa.

 

Uni on yksi mukavimmista ja tärkeimmistä terveydenhoidon välineistä minkä tiedän. Onpa mukavaa päästä tänäkin iltana nukkumuaan omaan hengittävään, pölyämättömään silkkisänkyyn!


Ensi viikonloppuna (7.3.-8.3.2020) on luvasssa verkkokaupassamme alennusmyynti, kannattaa tarkkailla sivustoa ja seurata meitä  instagramissa!

p.s. Mallistomme Medium+++ tyynyt sopivat parhaiten kyljellään nukkujalle, niissä on riittävä tuki.


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka