blogi

Unen merkitys terveydelle

4.11.2021

Ihmisen aivot ovat kuin kaupunki, jonka siistimistyö tehdään öisin, aivot eivät nuku koskaan. 

Aivojen putsaantuminen tapahtuu nukkuessa

Syvän unen aikana aivot putsaavat itsestään haitallisia proteiineja ja muuta kuonaa, tapahtuma on kuin aivojen sisäinen pesukone huuhtoisi haitallista ja tarpeetonta tavaraa pois aivoistamme. Nukkumisasennollakin on merkitystä putsautumisen kannalta, kyljellään nukkuvan aivot putsautuvat tehokkaammin kuin selällään tai vatsallaan nukkujan.

Kyljellään nukkumminen on aivojen puhdistumisen kannalta hyvä

Aivojen putsaamisen lisäksi syvän unen aikana tapahtuu muistiin painuminen ja oppiminen. Sanonta ”Nukuttuani yön yli”- on siis tmerkityksellinen tuolta kannalta. Aivot ovat yön aikana jäsennelleet ja arkistoineen päivällä saamansa informaation ja siksi aamulla päätös, joka vielä illalla tuntui hankalata, on helppo tehdä. Nukuttiin sen kuuluisan yön yli!

Uutta tietoa on se, että myös REM uni tekee jotakin tärkeää, silloin kun silmän liikkeet ovat unessa nopeita, nähdään surrealistisia unia, mutta aivot toimittavat jotakin muuta todella tärkeää. Ja se on päinvastaista mitä syven unen aikana tapahtuu, nimittäin REM unen aikana tapahtuu tarpeettomien asioiden unohtaminen. Me emme tarvitse laisinkaan kaikkea sitä tietoa mitä päivän aikana  vastaamme tulee, siksi aivojen on putsattava siitä tietomassasta tarpeeton. Ettei niin sanotusti kovalevy täyty turhasta.

Jotta aivomme ja kehomme saisivat unesta tarvitsemansa hyödyn ja terveyden ylläpidon, on meidän  huolehdittava unihygieniastamme.

Unihygieniasta huolehtimisen tärkeys

Unihygienia käsite sisältää moninaisia asioita, joilla tähdätään terveellisen hyvän unen saantiin.

Vuodevaatteiden tulee hengittää, siksi luonnonkuitu on paras vaihtoehto. Silkki hengittää ihon tahtiin koska sen sisältämät aminohapot ovat samat kuin ihmisen ihossa. Näin nukkujalle ei tule liian kuuma tai kylmä, vaan kehon lämpötila pysyy tasaisena, eikä peittoa tarvitse siirtää päälle ja pois päältä.

Pienokaisetkin nukkuvat rauhallisemmin silkkipeiton alla, hehän eivät vielä itse osaa peittoa siirtelemällä vaikuttaa lämpötilaansa vaan parahtavat itkuun jos on liian kuuma. Tämän on myös lääkäri Emilia Vuorisalmi todennut nuorimman lapsensa kanssa.

Pienokaiset nauttivat silkistä

On ihanteellista jos vuodevaatteet ovat likaa ja pölyä hylkivät. Silkki on tähän tarkoitukseen kiistatta paras ja kestävin ratkaisu. Tämän lisäksi silkki hylkii pölypunkkeja ja hometta, joten allergisille ja astmaatikoille silkkivuodevaatteet ovat oivallinen valinta.

Unihygiaan kuuluu myös makuuhuoneen lämpötila, se ei saisi olla yli 20 astetta. Kahdeksantoista astetta on ideaali.

Klassisen musiikin kuuntelu noin 45 minuuttia ennen nukkumaanmenoa rauhoittaa. TV ja kaikki älylaitteet hehkuvat sinistä valoa ja pitävät meidät virkeinä. Siksi niiden käyttämistä kaksi tuntia ennen nukkumaan käyntiä olisi vältettävä.

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat tulisi nauttia ennen kello viittätoista. Liikuntaa ei enää pidä harrastaa klo 17 jälkeen. Tämä on päivätyössäkäyville aika vaikea toteuttaa, ja koska liikunta on terveyttä edistävää ja ylläpitävää, ei sen poisjättämistä suositella, mutta toivottavaa nukkumisen kannalta on, että yömyöhälle ei liikuntaharrastusta lykätä.

Kaikilla näillä edellä olevilla toimilla edistämme hyvää yöunta, joka puolestaan tukee aivo- ja koko elimistön terveyttä. Onkin sanottu, että nukkuminen on tärkein asia jonka voimme terveytemme eteen tehdä. Mikäli unta ei tarvittaisi, olisi evoluutio hoitanut sen pois elämästämme ajat sitten ja menneisyyden tutkijat ällistelisivät: ajatella ne vaipuivat usean tunnin tajuttomuuteen joka ikinen vuorokausi, siihen liittyi ihmeellistä silmän luomen alla tapahtuvaa silmän vilkasta liikettä, saattoivatpa konahdella ja korista, sitä kutsuttiin kuorsaamiseksi! Kuinka primitiivistä.

Omasta nukkumisrytmistään tulee pitää kiinni, uni on kuin juna, sen kyytiin on ehdittävä, jos taistelee väsymystään vastaan voi olla että seuraava unijuna saapuu vasta puolentoista tunnin kulluttua, tällöin rytmi häiriintyy ja se vaikuttaa meidän päiväajan vireystilaan. Yleisesti ottaen aikuisten unentarve  vaihtelee seitsämästä yhdeksään tuntia vuorokaudessa.

Uni on yksi mukavimmista ja tärkeimmistä terveydenhoidon välineistä minkä tiedän. Onpa mukavaa päästä tänäkin iltana nukkumuaan omaan hengittävään, pölyämättömään silkkisänkyyn!


p.s. Mallistomme Medium+++ tyynyt sopivat parhaiten kyljellään nukkujalle, niissä on riittävä tuki.


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka