blogi

Erilaisa ruokia joulupöytään

12.12.2021

Vietämme joulun 2021 Espanjassa. Haluan tarjota pyhien aikana paikallisia aterioita, jotka olen valmistanut itse. Minulla nimittäin on ollut onni tutustua Espanjalaiseen ruokabloggaajaan, joka antaa minulle yksityistunteja espanjalaisen keittiön saloihin perehtymiseen. Olen siis hyvin onnekas. Ensimmäinen ateria jonka opin valmistamaan oli Iberico possun posket. Tässä olevat kuvat olen ottanut eri tekovaiheista. Minä olin ainoastaan oppilaan asemassa, aterian valmisti alusta loppuun Begona

Ehdotin aluneperin, että hankin kaikki ainekset etukäteen, jotta master chef pääsee heti käsiksi aterian valmistukseen. Siihen tuli jyrkkä kielto. Ei riitä että tietää mitä ostaa, pitää myös tietää mistä ostaa. Espanjassa on vielä kivijalka lihakauppoja, joiden tarjonta on lihaa, lihajalosteita ei ole kuin chorizo makkarat, jotka ovat kaupan omaa tuotantoa.

Yleisnäkymä lihakaupan valikomasta

Tapasimme bussipysäkillä puoli kymmenen aamulla ja olimme lihakaupassa ennen kymmentä. Sinne oli jo pieni jono. Olimme linja-autolta kävellessä ohittaneet usean eri kaupan, mutta vain tämä kelpasi. Lihakauppaa valitessa pitää olla tarkkana, jos ei ole tähän aikaan paria kolmea asiakasta enempää, ei ole myöskään laadukaita tuotteita.

Ikinä en olisi tätä kauppaa löytänyt ilman opastusta. Mutta nyt olen jo vakioasiakas, minä yritän puhua myyjille espanjaa ja he taas koettavat selvittää asiat englanniksi. Espanjalaisista on hauskaa puhua englantia ainakin sellaisissa kaupoissa joissa ei usein vierasmaalaisia näy. Tietysti se on ymmärrettävää, jos on kielitaitoa hankkinut eikä koskaan pääse sitä käyttämään, niin rapistuuhan se.

Matkalla meille kokkaamaan ostimme isoja sipuleita, niitä tarvitaan neljä, pienei vihreä paprika, iso porkkana, ja sellerin varsi. Valkosipulia ei tarvinut ostaa koska minulla oli kotona niitä. Näm kasvikset maksoivat 1,25. On toistuvasti hämmentävää, miten edullisesti täältä voi ostaa tuoreita kasviksia. Sekä se, miten ruokahävikkiä pienennetään jo myyntihetkellä. Eli ei tarvitse ostaa puolta kiloa porkkanoita, jos tarvitsee yhden. Ei tarvitse ostaa koko isoa varsiselleriä, jos tarvitsee vain yhden varren.

Aterian valmistus alkoi yllättävästi, nimittäin ensin pilkottiin sipulit. Sitten aloitettiin possunposkien putsaus, eli niistä poistettiin vain suurimmat kalvot. Tärkeää on ettei poista kaikkia kalvoja, koska valmistuksen aikana halutaan poskien muodon säilyvän.

Sipulit pilkotaan ensimmäisenä, sitten käsitellään posket

Iberico possut ovat mustia ja ne laiduntavat vapaasti tammilehtometsissä. Ne syövät tammenterhoja, lihan maku on siksi hieman riistainen ja väri on tummempi kuin vaalenapunaisten lajitovereittensa. Suomessa ei ehkä ole kaikkein helpointa ostaa Iberico possunposkia saatika valita kauppaa mista ne tuoreena ostaa, mutta tätä ohjetta voi käyttää myös tavallisten possun poskien valmistukseen, tosin maku ei koskaan voi olla sama, kuin näiden etuoikeutetusti elävien sikojen lihassa on.

Paksupohjaiseen valurautaiseen pataan kaadetaan reilusti oliiviöljyä, joka kuumennetaan kovalla lämmöllä. Posket käristetään ja siirretään sivuun odottamaan. Kokkimme halusi käyttää alumiinifoliota poskien alustana, säästäkseen tiskiä. Tämä on hyvin yleistä Espanjassa. Minä olen vähentänyt alumiinin käyttöä, etupäässä siksi, että alumiinin sanotaan lisäävän Alzheimerin taudin riskiä. Siksi puolisoni ei saa koskaan enää ottaa tölkkiolutta. Ja onhan alumiini myös ympäristölle rankka materiaali.

Lämpötila lasketaan matalaksi ja lisätään samaan öljyyn hienonnetut sipulit. Ne jätettiin hautumaan Ja niiden kypsyessä hienonnettiin porkkana ja selleri. Vaikka olimme ostaneet paprikan, Begona päätti käyttää pakasteessa olevaa paprikaa, joka oli todellista lähiruokaa. Se oli taloyhtiömme viereisiltä pelloilla kasvatettua. Tuoreen paprikan hän käytti myöhemmin muuhun tarkoitukseen. Hävikkiä ei siis syntynyt.

Kasvikset lisättiin sipulien joukkoon ja ne jätettiin hautumaan. Tässä vaiheessa minä ehdotin kahvia, mutta kokkimme ei siitä ajatuksesta lämmennyt. Espanjassa on ikioma kahvikulttuurinsa, mutta puolenpäivän aikaan ei kodeissa kahvia juoda.

Puhelimme niitä näitä. Kun kasvikset olivat lähes kypsät nostettiin posket takaisin pataan. Lämpötilaa nostettin pykälällä.

Kun padasta kuului taas pehmeä porina kaadettiin sinne noin 2 dl makeaa tummaa Malaga viiniä. Tähän tarkoitukseen käy mikä tahansa makea, vahva viini. Kun alkoholi oli kiehunut pois kaadettiin pataan itse tehtyä lihalientä niin, että kaikki ainekset jäivät liemen alle.

Itsetehty lihaliemi

Lihaliemen Begona oli tuonut omista varastoistaan. Hänen ilmeensä oli näkemisen arvoinen, kun kävimme ruoan ainesosia läpi ja lihaliemen kohdalla sanoin, että minulla on kuutioita. Madre mia! Ei koskaan hyvää ruokaa saa pilata lihaliemikuutioilla. No, minun on kyllä niihin tyytyminen, koska niin pitkälle ei vielä ruoanlaitto intohimoni yllä, että käsvisin liemiä keittelemään ja pakastamaan. Ehkä joskus kokeilen. Kuka tietää.

Nyt pata jäi porisemaan seuraavat 45 minuuttia, ja silloin minulle tuli kova nälkä, niin nytkin. Joten pidemmittä tarinoitta. Posket poistettiin jälleen padasta, liemi siivilöitiin ja kaadettiin pataan, johon posket jälleen lisättiin. Valmiin aterian annettiin poreilla viela 10min. Tässä vaiheessa jos haluaa liemestä täyteläisemmän kastikkeen, voi siihen lisätä suurusteen.

Seuraavan kerran valmistan tämän aterian jouluksi, se sietää pakastamisen, joten voin tehdä sen etukäteen.

Mukavaa Joulunalusaikaa kaikille!


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka