blogi

Pistaasipähkinä jälkiruoka (gustard)

14.12.2021

Lapsuuteni kodissa oli joka joulu sekahedelmäkeittoa jälkiruoaksi, sitä sanottiin sekametelisopaksi. Teininä tuo ärsytti ihan karsean paljon. Siinä oli jotain luumuja ja aprikooseja ja muuta kuivattua hedelmää, jotka oli liotettu ja keitetty keitoksi. Inhosin sitä. En koskaan halunnut syödä moista jouluherkkua, se oli minusta yhtä kyseenalaista kuin mämmi pääsiäisenä.

Niinpä jälkiruoat jäivät jouluna vähiin, enkä kyllä niitä ole kaivannutkaan, mutta tänä jouluna valmistan pistaasipähkinöistä ”gustard” herkun. En tiedä mikä on oikea käännös, joten puhun vain jälkiruoasta.

Tämä on helppo kuin mikä ja siitä mukava, että se pitää valmistaa ainakin vuorokautta ennen tarjoilua. Tässäkin voi vähän rytmittää tekemisiään, ettei siiten varsinaisena ateriapäivänä ruoanlaittaja jää nautinnollisesta ruokailuhetkestä osattomaksi väsymyksensä ja ruokien tuoksussa ja maistelusta turtuneen makuaistinsa vuoksi.

Raaka-aineet ovat:

500ml kookosmaitoa (lukuisilla valmistajilla)

350gr sokeroitua maitotiivistettä (esim Nestle)

140 gr pistaasipähkinöitä (kuorittuja)

1 rkl appelsiininkukkavettä

Pähkinät jauhetaan tehosekoittimessa hienoksi, jonkin verran jätetään koristeeksi. Koristepähkinät rouhitaan.

Ainekset sekoitetaan.

Appelsiininkukkavedestä minun täytyy kertoa, että asuessani Kalastamassa kävin usein ystävieni tehtaanmyymälässä asioilla (Chef Wotkins). Sitä vastapäisessä pienessä Ararat kaupassa oli kaikkea itämaista, eksoottistakin. Sieltä hain tiettyjä tuotteita samalla tukkutorireissulla. Ararat kauppa oli siis elintarvikkeita pääosin, siksipä minua ihmetytti appelsiinikukka- ja ruusuvesi tarjonta. Näitä pulloja oli paljon. Ihmettelin että kas kun ihonhoitotuotteita täällä on tuollaiset määrät. Vasta Espanjassa Begona kokki selvitti minulle, että välimeren afrikanpuoleisissa maissa käytetään hyvin paljon kyseisiä vesiä ruoanlaitossa. Se selvitti miksi minun tuntemat ihonhoitotuotteet saivat niin paljon pienen Ararat liikkeen hyllytilaa.

En osaa sanoa varmasti kärsiikö jälkiruoan maku oleellisesti, jos appelsiininkukkavesi jää pois. Enpä usko!

Massa kaadetaan annoskulhoihin ja kulhot laitetaan jääkaappiin. Jos haluaa niin, kolmen- neljän tunnin kuluttua niiden päälle voi laittaa pähkinärouheen sekä lisätä hilloa, esimerkiksi mustikkahillo käy hienosti. Kun hilloa laittaa, se vajoaa massaan ja tekee ikäänkuin sydämen jälkiruoan sisään. Ennen tarjoilua pinnalle voi laittaa tuoreita marjoja. Tämä on hyvää ja helppoa, eikä lopputulos ole liian makea.


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka