blogi

Vuodevaatteet vaikuttavat unen laatuun

1.10.2017

Unihäiriöt ja suoranainen unettomuus ovat nopeasti kasvaneet suomalaisten keskuudessa terveyttä vakavalla tavalla syöväksi ongelmaksi. Vaikka unettomuus vaikuttaa unettomaan itseensä eniten, on sillä vaikutusta myös läheisiin. Henkilö ärtyy jouduttuaan valvomaan yön toisensa jälkeen tai nukuttuaan pätkittäistä, kevyttä ns. ”koiran unta”.

Unettomuuden ja unihäiriöiden itsehoitoon neuvotaan unihäiriöistä henkilöä satsaamaan vuodevaatteisiin, mutta tässä törmäämme ongelmaan. Valtaosa vaihtoehdoista on joko keinokuidulla tai untuvalla ja höyhenillä täytettyjä täkkejä. Keinokuitu on hiostava, se varastoi nukkujasta kertyvän lämmön ja palauttaa sen takaisin nukkujaan. Muodostuu eräänlainen painekattila tilanne. Tällöin nukkujalle tulee liian kuuma ja hän heittää peitteen sivuun, mutta tuokiossa hänellä on taas liian kylmä ja peitettä tarvitaan uudestaan. Kyseinen ”ralli” saattaa toistua kymmeniä kertoja yössä ja unihäiriö on jälleen voittanut.

Untuva- ja höyhenpeitoissa on enemmän hengittävyyttä kuin keinokuidussa, mutta untuva ei sovellu ilman erityiskäsittelyä astmaatikoille ja allergisille. Lisäksi untuva saattaa alkaa kasvattaa hometta ja sienikasvua, kun se joutuu kosketuksiin esimerkiksi hien kanssa.

Allergisia ja astmaattisia reaktioita aiheutuu usein pölyn ja pölypunkkien vuoksi. Silkki on luonnostaan materiaali, joka ei vedä pölyä itseensä. Pölypunkeille, homeelle ja sienikasvustolle silkki on varsin vastenmielinen koti tai kasvualusta.

Silkki ei sisällä allergeeneja joten se sopii luonnostaan astmaatikoille ja allergisille. Silkkitäytteiset täkit ovat hengittäviä ja ne pitävän nukkujan lämpötilan sopivana, kesällä silkki on viileä ja talvella lämmin. Näiden ominaisuuksien lisäksi silkin sisältämät proteiinit ja aminohapot ovat monellakin tavoin terveysvaikutteiset. (Terveysvaikutteista voit lukea lisää tällä sivulla olevasta kirjoituksesta: Silkki ja terveys.)


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka