blogi

Kuinka silkki keksittiin

1.10.2017

Kiinassa jotakuinkin 4000 tai 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua eli kaunis ruhtinatar, joka rakasti kesäpalatsinsa puutarhaa.

Hänen tapanaan oli joka aamu kävellä puutarhassaan. Hän ihaili joka ainutta kasvia, lähes tervehti niitä. Hän ihaili kukkiensa tuoksua ja niiden värejä. Hän tarkasti pensaidensa ja puidensa lehdistöä. Ja eräänä aamuna hän huomasi Mulperipuunsa lehtien olevan aivan reikäiset. Syödyt harsomaisiksi.

Tapaus kummastutti häntä ja hän otti kotilon maasta, ja pyysi tarjoilemaan aamuteensä puun varjossa. Siinä teetä siemaillessaan hän samanaikaisesti leikitteli kotilolla, ja se putosi häneltä teekuppiin.

Kesti hetken ennen kuin hän sai sen pois kuumasta teestä, mutta kun hän onnistui siinä, alkoi kotilo purkautua hienonhienoksi silkkilangaksi.  Näin syntyi silkki. Sen valmistus oli Kiinan valtiosalaisuus, jonka se onnistui säilyttämään 2000 vuotta. Säilytys onnistui varmaankin siksi, että valmistustavan paljastamisesta seurasi kuoleman tuomio. Mutta vasta Marco Polo (1254-1324) toi silkin valmistuksen salat Eurooppaan, kun palasi silkkitie matkoiltaan Venetsiaan.

Marco Polon kodin valaistu parveke Venetsiassa 1.1. 2017.


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka