blogi

Lavanteli

1.10.2017

Keski-Euroopassa laventeli on yleinen kasvi niin keittiössä, rohtona kuin koristeenakin. Unkarissa laventeliin ja siitä johdettuihin tuotteisiin törmää lähes kaikkialla, mutta Tihanyssä Balaton järven rannalla sen viljely ja jalostaminen on lähes taidetta. Sieltä olen hankkinut laventelisaippuaa palana ja nesteenä sekä tuoksupusseja. Ruoan laitossa en ole laventelia kokeillut, sen maku on kuulemma voimakas ja karvas. Voimakas tuoksu, voimakas maku.

Laventelin rohdosvaikutusten kerrotaan olevan suuren. Se on antiseptinen ja haavahoidossa erinomainen. Se parantaa päänsärkyä, on sanottu, että laventelipelloilla työskentelevät eivät koskaan pode pääkipua. Kliinisissä laventeliöljy kokeissa on todettu Alzheimer potilaiden ylitemperamentikkaan käytöksen tasoittuvan, myös vauvojen uni on parantunut. Laventelin sanotaan lievittävän stressiä, pelkoa ja ahdistusta. Laventeliöljyn vaikutuksia on tutkittu hiirillä tehdyissä tutkimuksissa ja havaittu öljyn rauhoittava vaikutus.
Laventelin sanotaan tuoksullaan antavan rauhallisen miellyttävän yöunen ja jo pienikin määrä sitä tyynyn alla vaikuttaa kuvatulla tavalla. Olen useana iltana laittanut tuoksupussin tyynyni alle, ja lähes yhtä useana aamuna noukkinut sen lattialta. Joten tuo keino ei minulle tepsi. Saatuani tietää, että sama valmistaja, joka tekee kasvisvahakynttilöitä valmistaa myös aidosta laventeliöljystä huonetuoksuja, päätin hankkia sellaisen kotiini. Myöntää täytyy, että laventelin tuoksu tekee makuuhuoneen huoneilmaan sävyn, johon on mukava nukahtaa.

Laventelituoksupussin olen siirtänyt liinavaatekaappiin. Lakanat saavat ihanan tuoksun, jolla on jopa rauhoittava vaikutus. Laventelin tuoksun sanotaan karkottavan kirvoja ja muita tuholaisia. Eipä meillä makuuhuoneessa tuholaisia ole, mutta tehoaako tuoksu myös inhottaviin inisiöihin – hyttysiin -, sitä en vielä osaa sanoa, mutta toivottavasti ensi keväänä olen varma siitä.

Nyt AMCollections voi tarjota laventelihuonetuoksuja sekä spraynä tai diffuserina.


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka