blogi

Jasmiinin tuoksu

1.10.2017

Kun tein vapaa-ajan asuntomme pihaa, minun sanottiin olevan hullu, kun metsän keskelle raivaan tonttia.  Eräskin arvostelija totesi: ”miltä se nyt näyttää, jos jokaisen kuusen juurella on jokin istutus?” Enpä minä vaivautunut vastaamaan, vaikenin koska minua ei liikuttanut vähäistäkään määrää hänen arvionsa. Jos olisin vastannut, olisin sanonut, että sangen vaatimattomalta sellainen näyttäisi, eihän tontilla kasva kuin kaksi kuusta.

Se kai lie on sanomattakin selvää, että huolimatta tonttini laittamisen arvostelijoista, tein istutuksia sitä mukaa kuin halusin. Olen ollut siitä hyvin onnellinen vuosien saatossa. Etenkin jasmiinit ilahduttavat minua upealla kukinnallaan ja miedolla tyylikkäällä tuoksullaan. Ensin kukinnan aloittaa pikkujasmike ja sen jälkeen Kamelia jasmike.

Jasmiinin tuoksu on miellyttävä, ihana suorastaan, puolisonikin pitää siitä. Jasmiinin tuoksu liittyy minulla ja miehelläni kesään vuosia sitten. Silloin kesät olivat vielä kesiä, eivätkä menneet kesää odotellessa. Lämmitimme rantasaunan useana peräkkäisenä iltana. Olin saanut Thaimaan tuliaisena ylellistä jasmiinihierontaöljyä. Hartiani olivat kipeät ja mieheni hieroi saunassa hartioitani. Ihana jasmiinin tuoksu levisi saunaan. Pulahdimme peilityyneen järveen, kuuntelimme kuikan huutoa. Tuon tunnelman muistan kun ilmassa tuoksuu jasmiini. Ihana muisto.

Hajuaisti on ihmisille ja eläimille tärkeä, haju varoittaa monista vaaroista esimerkiksi tulipaloista, myrkkykaasuista ja pilaantuneesta ruoasta. Eläimet saavat tuulten mukana tulleista hajuista tärkeää tietoa uhkaavasta vaarasta. Vuosia sitten hevoseni sai Lappeenrannan raveissa aivan selkeän pelkoreaktion. Rajan takana roihusivat metsäpalot. Poloinen oli huolissaan omasta ja minunkin turvallisuudesta.

Hajumuisti sen sijaan liittyy useimmiten tunteisiin. Ihminen saattaa tunnistaa tietyn tuoksun vuosikymmenienkin jälkeen.  Tuoksuun liittyy voimakkaita muistoja, minä esimerkiksi muistan aina miltä äitini biisamiturkki tuoksui. Koirien sanotaan tunnistavan vuosienkin jälkeen henkilö, jonka kanssa se on viettänyt vain hetken. Koira muistaa hänet tuoksun tai hajun perusteella. Koirien muisto voi olla joko miellyttävä tai paha. Mitäpä sitä koira muistamaan itselleen neutraalia henkilöä.

Sanotaan, että muistisairas, joka ei muista omaa nimeään saattaa muistaa jonkin tietyn tuoksun ja saada sitä kautta yhteyden itseensä. Muistisairaille kannattaisikin tehdä tuoksuharjoituksia, ensin miettiä sitä mikä juuri tälle henkilölle on ollut oma hyvä ympäristö, minkälaisia tuoksuja siellä mahtoi olla? Saunavasta, villiruusu, veneterva? Kysehän on ainoastaan hoitohenkilöstön mielikuvituksesta, tai sen puutteesta.

Espanjassa löysin kasvisvahaan tehtyjä jasmiinin tuoksuisia kynttilöitä, olin siinä samassa niin sanotusti myyty. Niitä oli saatava Suomeen. Toin niitä kotiini. Yksi on kylpyhuoneessa paloturvallisessa ympäristössä. On muuten helppo tapa pitää kylpyhuoneen tuoksu miellyttävänä. Ja näyttää myös kauniilta.

AMCollections päätti ottaa tuotteisiinsa kyseisiä kynttilöitä, sekä paria muuta tuoksua. Tuoksun lisäksi näillä lasiin valetuilla kynttilöillä on erinomainen ominaisuus: kasvisvaha ei sammutettuna käryä kuten steariini joten mieto, hyvä tuoksu jää huoneilmaan kynttilän sammuttamisen jälkeenkin. Tämän lisäksi ne sopivat vegaanien etiikkaan.


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka