blogi

Nordic Angelica

6.11.2017

Nordic Angelica

 

Tällä kasviöljykynttilällä on ihastuttava mieto tuoksu, sen nimikin on mielestäni englanniksi oikein ihastuttava, näistä syistä innostuin kynttilästä ja aloin ottaa selvää moisesta kasvista, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Yllättävästi sen alkuperä johtikin Lappiin, missä se on kasvanut luonnonvaraisena vuosisatoja. Lönnrot on nimennyt kasvin Väinönputkeksi, sen voimakkaiden vaikutusten vuoksi. Nimellä  viitataan  Kalevalan voimahahmoon Väinämöiseen. Siitä huolimatta mielestäni nimi on arkipäiväisempi suomeksi kuin englanniksi. Englantilaiseenkin nimeen liittyy vahva taru, jonka mukaisesti itse arkkienkeli Gabriel olisi tuonut kasvin maanpäälle ja opettanut ihmiset käyttämään sitä; onhan sen uskottu parantavan ruttoa, espanjantautia, kurkkumätää, flunssaa ja  suolistovaivoja. Tänä päivänäkin kasvi luokitellaan lääkinnällisiin yrtteihin ja sen nauttimista ohjeistetaan sen mukaisesti.

Kasvin juurista saatava aromaattista öljyä käytetään rohdosvalmisteissa, mutta myös kasviöljykynttilöissä. Sitä käytetään myös mausteena, tämän käytön keksivät Benedictine munkit jo 1500-luvulla, mistä lähtien he ovat sitä viljelleet. He kasvattavat  sitä ja käyttävät muun muassa maustamaan nimikkolikööriään. Nykyään Väinönputki on viljelykasvi Keski- Euroopassa, minne Benedictine munkit sen veivät.  Kasvin ominaisuuksista on tehty tieteellisiä tutkimuksia  ja todettu, että sen luontainen kasvuympäristö on taannut sille tarvitsemansa pitkät päivänvalot ja viileät yöt: Lapissa kasvatetuilla Väinönputkilla  aromaattiset öljyt ovat voimakkaammat, kuin etelämmässä kasvatetuilla.


Hei!

Olen Annukka Merikallio. Koko työelämäni on keskittynyt ihmiseen ja ihmisen laaja-alaiseen hyvinvointiin. AMCollections syntyi tästä mielenkiinnosta.

Blogissani käsittelen ihmisen hyvinvointiin ja arjen mukavuuteen liittyviä asioita. Lisäksi kerron oman elämäni tapahtumia.

Tervetuloa seuraani!
Annukka

Annukka